In de kranten
Theaterkrant
"Meesterlijk boort de voorstelling zo steeds nieuwe lagen aan."
"Met puntige en geestige teksten (Sanne Schuhmacher) wordt vervolgens een wedstrijd geanalyseerd, waaraan alles mankeerde. Woorden als ‘man, man, man’ of ’tjonge jonge jonge’ krijgen daarin ritmische nadruk."
"Energieke danssecties worden afgewisseld met korte dialogen waarin genderissues op speelse wijze boven komen drijven. Organisch en met veel gevoel voor ritme wisselen tekst (soms ook unisono gesproken) en beweging zich af."
- Moos van den Broek over De Zijlijn, 2024.
Het Parool
"In het speciaal voor voetbalkantines gecreëerde De Zijlijn denderen de performers – elf vrouwen en vier ‘heel onbelangrijke’ mannen – vol energie en zichtbaar betrokken over het publiek heen met komisch aangezet haantjesgedrag en oprechte feministische boosheid."
- Fritz de Jong, over De Zijlijn, 2024.
“Het maakt De Zijlijn tot een van de opzwependste en slimste jeugdvoorstellingen die ik het afgelopen jaar heb mogen zien - en dat het in echte voetbalkantines plaatsvindt is de kers op de taart.”
- Marijn Lems, over De Zijlijn, 2024.
De Groene Amsterdammer
“De kracht van DE ZIJLIJN zit 'm in het uitvergrote spel en de beeldende theatertaal. De poëtisch ingedikte tekst van Sanne Schuhmacher is nergens uitleggerig."
“Indrukwekkend is hun scène over te strakke shirtjes die hun vrouwelijke vormen niet voldoende verstoppen. 'Ik geef aanleiding. Alleen maar omdat ik besta.'“
- Marijn van der Jacht over De Zijlijn, 2024.
★★★★ NRC
"Je hoort een gedicht dat je het liefst zelf uit je hoofd zou leren."
"Wat een verrukkelijk uurtje theater biedt Een leven lang seks van Sanne Schuhmacher. Haar theatertekst deint en danst langs de ontelbare variaties op de manier waarop mannen hun lichaam en seks beleven."
"Regisseur Ten Cate laat hen ook op het publiek spelen en bezoekers recht in de ogen kijken. Dat levert intieme momenten op, ook omdat de tekst - mede gebaseerd op interviews met mannen - zo warm, geestig en liefdevol is. Als lunchvoorstelling is dit zo goed als perfect.
- Over Een leven langs seks, 2020.
Theaterkrant
"Dieper liggend thematiseert de mooie tekst van Sanne Schuhmacher de universele angst de ogen dicht te moeten doen voor een reis naar het niets."
- Over 2021: Een ruimtereis, 2021.
★★★★ Volkskrant
" 2021: Een ruimtereis is een aanstekelijke voorstelling over de nacht voor iedereen ouder dan 4 jaar."
"Het mooie aan deze voorstelling van schrijver Sanne Schuhmacher en regisseur Lennart Monaster is dat ze werkt op verschillende niveaus."
- Over 2021: Een ruimtereis, 2021.
Theaterkrant
"Krachtige klaslokaalvoorstelling over de pijn van niet achterom kijken."
"Hoewel er de laatste jaren al veel voorstellingen over integratie en biculturaliteit zijn gemaakt weet A country inside my head zich met name door dit sterke zelfbewustzijn te onderscheiden."
- Over A country inside my head, 2021.
Theaterkrant
"Toneelschrijver Sanne Schuhmacher verwoordt het doeltreffend, humorvol en licht poëtisch. Regisseur Judith Faas maakt er een vlot en verrassend geheel van. Het jonge en ook het oudere publiek kijkt stil en geboeid toe."
- Over En de winnaar is..., 2019
Theaterkrant, keuze van de criticus.
“Alles klopt in deze voorstelling. Het decor, de spelers, het verhaal, de humor."
- Over Vadertje & Moedertje, 2019.
★★★ de Volkskrant
Toneelschrijver Sanne Schuhmacher en regisseur René Geerlings brengen Vadertje & Moedertje als excentrieke mix van brutaal kinderspel, alternatieve poppenhoek en anarchistisch sprookje.
- Over Vadertje & Moedertje, 2019.
★★★★ Leeuwarder Courant
"Wat een geweldige productie is dit, en wat een top-jeugdtheater kent Nederland toch."
- Over Vadertje & Moedertje, 2019.
Volkskrant
"De makers onder regie van Judith Faas veroordelen de grofgebekte voetbaltaal niet. Ze laten in deze mozaïekvoorstelling wel zien, hoe makkelijk grappen over huidskleur, gewicht, geslacht en seks dooretteren in het hoofd van de spelers."
- Over Schoppen, 2018.
★★★★ Theaterkrant
Triomfantelijke voetballiedjes serveren grove clichés als grapjes en rijmpjes. Dat komt aan, niet in de laatste plaats wanneer Aroma ze in een verrassende vorm over het veld laat schallen. Het woord ‘hoer’ kaatst keihard tegen de flatgebouwen achter het veld en slaat ons in het gezicht.
- Over Schoppen, 2018.
★★★★ Volkskrant
“De rake, doeltreffende voorstelling Broek Uit! zou door de KNVB langs alle kleedkamers gestuurd moeten worden. Een krachtig uurtje theater over samen douchen na de wedstrijd? De BonteHond lukt het.”
- Over Broek uit!, 2016.
★★★★ Theaterkrant
“Met de tekst van Sanne Schuhmacher weten spelers Dionisio Matias, Hali Neto en Milan Boele van Hensbroek wel raad, ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Hun timing is scherp, zowel in taal als in beweging.”
- Over Broek uit!, 2016.